12 grudnia 2013

Pasztet ze śliwką gotowany na parze



  Z uwagi na fakt nieuchronnie nadchodzących Świąt postanowiłam przygotować dla Was pasztet a w zasadzie coś co jak pasztet wygląda, podobnie smakuje i z pewnością będzie jego zdrowszym odpowiednikiem. Nie będę dzisiaj poruszała tutaj kwestii tego jak wygląda produkjcja tego typu wyrobów w zakładach mięsnych. Oszczędzę i sobie i Wam tej strasznej historii. Podsumuję to za to jednym znanym chyba wszystkim zdaniem, że po prostu to co domowe jest smacczniejsze i zdrowsze a przede wszystkim wiadomo z czego zrobione. Amen.

  Standardowy pasztet domowy przygotowuje się przeważnie ze składników, które są dość tłuste. Jednak potrzeba matką potrzebujących, wobec tego nie jeden powstał już na świecie pasztet warzywny, czy wegański, albo dietetyczny właśnie. Ja postanowiłam sobie zrobić pasztet z indyka z suszoną śliwką gotowany na parze. Z pewnością będzie to doskonała propozycja dla tych, którzy np. są na diecie a jednak tego typu wyroby lubią. Proponuję już teraz, by  w trakcie świąt nagle z impetem nie porzucić diety, poszukać "odhudzonych" odpowiedników naszyh ulubionych potaw. I pamiętajmy o pozytywny nastawieniu! Szukamy nowych smaków i rozwiązań, które mają doprowadzić nas do uprgnionego celu a nie kary boskiej! :)













PASZTET Z INDYKA ZE ŚLIWKĄ GOTOWANY NA PARZE

  • Mięso mielone z indyka- 500g
  • Jajko z wolnego wybiegu- 1 żółtko
  • Mąka kukurydziana- 2 płaskie łyżki/ 1 czubata
  • Bazylia suszona- 1/2 łyżki
  • Pieprz ziołowy- 2 łyżeczki
  • Tymianek suszony- 2 łyżki
  • Pietuszka suszona- 1/2 łyżki
  • Cząber suszony- 1 łyżka
  • Papryka słodka- 1 łyżeczka czubata
  • Kurkuma- 1 łyżeczka
  • Imbir- 1/2 łyżeczki
  • Sól morska- ok. 1 łyżeczka
  • Śliwki suszone- 1-15













  Do mięsa dodajemy przyprawy, mieszamy. Dodajemy zółtko i mieszamy ponownie. Na koniec dodajemy mąkę i wyrabiamy na jednolitą masę. Ja swoje paszteciki gotowałam w malutkich foremkach aluminiowych, które wykładałam papierem do gotowania na parze/pieczenia. Foremki należy wypełnić do połowy  mięsem, po śodku ściśle ołożyć śliwki w rządku i przykryć drugą warstwą mięsą. Należy gotować od 20 do 30min w zależności od wielkoći foremki. Smacznego!






17 komentarzy:

  1. pasztet na parze? no proszę! do spróbwania ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. łojezu, toż to cudo! : ))))) koniecznie wypróbuję!

    OdpowiedzUsuń
  3. obłędnie wygląda:) sama bym taki zrobiła:D

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam pasztety także na pewno wypróbuję ten przepis :) a swoja drogą naprawdę Panią podziwiam za to jak Pani paruje/gotuje/piecze :)
    Pozdrawiam Sylwia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się niezwykle,że przepisy przypadają do gustu. Zapraszam po kolejne i również pozdrawiam! :)

      Usuń
  5. W garnkach do parowania tez wyjdzie czy tylko w parowarze? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też wyjdzie :) Takie foremki powinny się zmieścić w garnku bez problemu. Ja również pozdrawiam! :)

      Usuń

Dziękuję Ci za odwiedziny. Jeśli jesteś "Anonimowy/a", proszę podpisz się np. nickiem a będzie mi miło :) Zapraszam ponownie i życzę smacznego!