Jakoś nie mam na nic czasu. I weny nie mam. Wobec tego tak biednie ostatnio. Warto jednak pamiętać, że biednie nie znaczy bez smaku. Wręcz przeciwnie, może być pysznie niczym z najwykwintnieszej restauracji!
Proponuję Wam dzisiaj pyry z gzikiem, czyli ziemniaki gotowane na parze podane z chudym twarogiem. Na blogu znajdziecie już kilka przepisów na ziemniaki. Szczególnie zachęcam Was do tego żebyście jedli je właśnie teraz, kiedy są młode i nie musicie obierać ich ze skórki. Parując je w ten sposób zatrzymujecie wszyskie cenne składniki odżywcze, w szczególności potas. Pamiętajcie, że jedzenie ziemniaków jest jak najbardziej zdrowe! Trzeba tylko je odpowiednio przyrządzić. Jeśli będziemy zajadać sie frytami, chipsami, ziemniakami z smażonymi na patelni w dużej ilości tłuszczu, albo dużą ilością takich gotowanych, a w zasadzie rozgotowanych w wodzie, to faktycznie nie wpłynie to korzystnie na nasze zdrowie, jak i naszą wagę. Wybierzcie wobec tego ziemniaki gotowane na parze, które pozbawione są zbędnego i niezdrowego tłuszczu, oraz nie utraciły cennych minerałów.
MŁODE PYRY Z GZIKIEM NA PARZE GOTOWANE
- Ziemniaki młode- ok. 6-8 sztuk małych
- Twarożek chudy np.0%- 1 mała kostka/100g
- Jogurt naturalny 0%- 1 łyżka +/-
- Rzodkiewka- ok.6 sztuk średnich
- Szczypiorek młody
- Czosnek- 1 mały ząbek
- Sól morska
- Pieprz kolorowy
- Kapary
Ziemniaki myjemy dokładnie, nie obieramy! Gotujemy w parowarze ok.40 min. Czas gotowania jest zależny od wielkości ziemniaków, tego czy są one młode i oczywiście od ilości. W razie potrzeby zwiekszamy lub zmniejszamy czas. Twarożek rozgniatamy dokładnie widelcem, dodajemy jogurt i mieszamy. Umyte rzodkiewki kroimy w bardzo drobną kosteczkę, szczypiorek, czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do twarogu. Mieszamy dokładnie i przyprawiamy sola i pieprzem. Ja wpóźniejszej fazie zdecydowałam się jeszcze na dodatek kaparów czego już na zdjęciach niestety nie widać, ale jak najbardziej polecam, bo doskonale pasują! Ziemniaki przekrawamy na pół i na każdą z połówek nakładamy po ok. 1 łyżce twarogu.
Smacznego!
Zapraszam Cię również do wypróbowania przepisu na młode pyry gotowane na parze podane z kefirem.



uwielbiam! chociaż gzik robię nieco inaczej. Ziemniaki są jednym ze zdrowszych warzyw, dostarczają zdrowych węglowodanów i uwaga: witaminę C! I to bardzo dużo. Niezdrowe są tylko te tłuste sosy, które do ziemniaków stosujemy.
OdpowiedzUsuńZgadzam się jak nabardziej :) A co do gzika, myślę że każdy ma taki swój uslubiony i wypróbowany przepis :)
Usuńrewelacyjnie wyszły aż ślinka cieknie na sam widok:)
OdpowiedzUsuńCiężko się oprzeć! :)
Usuńuwielbiam, szczególnie do grilla:)
OdpowiedzUsuńCoś dla mnie! Wygląda naprawdę smacznie.
OdpowiedzUsuńJeju jakie to jest niesamowicie apetyczne, przyznam się sam, że chciałbym takie zjeść, ale jeszcze sporo do urlopu, więc nie mam co się nawet nastawiać, że mi się uda :?
OdpowiedzUsuńZ braku czasu na przygotowanie? Przepis jest niezwykle prosty, zaledwie kilka składnkiów i nie wymaga stania nad garem ;) Może jednak uda się przygotowac wcześniej niż nadejdzie czas urlopu, trzymam kciuki! :)
Usuń