Dzisiaj całkiem na szybko. Nie wymyśliłam nic nowego. Znaczy wymysliłam, ale nie zrobiłam, bo nie miałam kiedy. Wobec tego raczę Was tym co już poniekąd znacie i mam nadzieję polubiliście tak jak i ja. A jak widać u mnie pojawia się w kolejnej już odsłonie, znika w mig. Tarta warta grzechu!
Przygotujecie ją naprawdę szybko. Czekoladowa tarta jaglana z parowaru z bitą śmietaną i owocami, zyska zwolenników wśród tych, którzy lubią czekoladę, a w szczególności tą gorzką. Deser nie jest zbyt słodki a owoce, które stanowia dodatek, czyli czereśnie i czerowna porzeczka są nieco kwaśne i cierpkie. Sprawdzi się doskonale jako deserw te cieplejsze popołudnia, które mam nadzieję, że już niebawem nadejdą...
CZEKOLADOWA TARTA Z PAROWARU Z LETNIMI OWOCAMI I BITĄ ŚMIETANĄ
- Jajko- 3
- Fruktoza- 1/2 szklanki lub 12 tabletek słodzika
- Mleko 0,5%- 1/3 szklanki
- Oliwa z oliwek- 3 łyżki
- Skrobia kukurydziana- 1/3 szklanki
- Mąka jaglana- 3/4 szklanki
- Proszek do pieczenia np.eko- 1 czubata łyżeczka
- Kakao o obnizonej zawartości tłuszczu- 3-4 łyzki
- Śmietana 30%- 1 duży kubek + słodzik ok. 6 tabletek
- Czereśnie
- Czerwona porzeczka
Jajka miksujemy razem z fruktozą lub słodzikiem, ewentualnie inna substancja słodząca do momentu aż uzyskamy jasny kolor. Dodajemy mleko, po chwili oliwę z oliwek. Wszystkie suche składniki mieszamy ze soba dokładnie i dodajemy powoli do masy jajecznej, misujemy nieprzerywając na wolnych obrotach. Kiedy masa bedzie jednolita, przelewamy do foremki silykonowej. Gotujemy w parowarze ok. 50min. Ciasto po wyjęciu z foremki stdzimy i suszymy na kratce. Odcinamy górną część, w środku powinny byc już lekkie zagłębienia dzięki czemu łatwiej będzie nam uzyskać kształt tarty. Ubijamy na wyskokich obrotach miksera śmietanę z dodatkiem słodzika i nakładamy nią na naszą tartę. Dekorujemy owocami.
Tartę przed wyjściem z sylikonowej foremki możecie obejrzeć na ekscentrycznym Instagram'ie :)
Smacznego!



wygląda pięknie!
OdpowiedzUsuń