7 grudnia 2014

Fit sałatka jarzynowa z warzyw gotowanych na parze




   W związku z sytuacją jaka ma ostatnio miejsce, czyli moim permanentnym brakiem czasu, dzisiejsze jakże niebywale wykwintne danie powstawało po tym, jak tylko zdołałam wynurzyć się spod kołdry. Może i nie byłoby w tym nic nadzwyczajnego, ale ja nigdy przenigdy nie wstaje o 6tej rano! Niestety, już trzeci miesiąc jestem narażona na tak wczesne pobudki i to jak na złość od piątku do niedzieli. Ja się pytam, gdzie jest sprawiedliwość, no gdzie?!

   Mam nadzieję, że chociaż odrobinę tej zagubionej sprawiedliwości znajdziemy w naszym już chyba mogę rzec śmiało, narodowym daniu, czyli sałatce jarzynowej. Chyba wszyscy a przynajmniej spora większość, zgodzi się ze mną, że bez tego przysmaku świąt nie ma! Ja oczywiście postawiłam na wersję fit, czyli taką, która nie utonęła w rzece majonezu, jak również a może przede wszystkim, na warzywa gotowane na parze. Mam nadzieję, że skusicie się na tą wersję. Ja jestem z niej jak najbardziej zadowolona, ja zwolenniczka sałatek z majonezem! Nie namawiam i siebie i Was na rezygnację z tego przysmaku, chyba że z powodów zdrowotnych musicie. Warto jednak ograniczyć jego ilość, nawet jeśli jada się go sporadycznie, bo reakcja jaką jest ból brzucha przy świątecznym stole, nikogo chyba nie cieszy. A ja sobie myślę, że można go jednak w bardzo prosty sposób zastąpić, sałatka nie straci na smaku ani na wyglądzie. Spróbujcie i oceńcie!

 

 






FIT SAŁATKA JARZYNOWA Z WARZYW GOTOWANYCH NA PARZE

  • Ziemniak- 1 duży lub 2 mniejsze
  • Marchewka- 3 średnie
  • Groszek zielony mrożony- 1/2 szklanki
  • Kukurydza gotowana na parze- 3/4 puszki lub 1/2 szklanki (mrożonej)
  • Ogórek kiszony- 2 średniej wielkości
  • Jabłko- 2 małe słodka odmiana
  • Cebula czerwona- 3/4 dużej
  • Jajko- 2
  • Majonez light- 1 łyżka, jeśli kogoś będzie bardzo korcić-2 :)
  • Jogurt typu greckiego, lub jogurt gęsty do sałatek- ok.3 łyżek
  • Sól morska
  • Czosnek w płatkach (ja korzystam z takiego w młynku)
  • Pieprz czarny świeżo mielony










    Zaczynamy od ugotowania ziemniaka. Parujemy go 1godz. Marchewki umyte, groszek, oraz jajka parujemy 20min, wobec czego dokładamy te składniki po 40min. parowania się ziemniaka. Kiedy wszystkie ostygną, obieramy, kroimy w drobna kostkę i siekamy. Mama mówiła:"nie za drobno, bo trzeba wiedzieć co się gryzie!" :) Dodajemy najpierw majonez, mieszamy delikatnie i wówczas dodajemy powoli jogurt. Doprawiamy do smaku na koniec. Pamiętajmy, że tego typu sałatkę zawsze warto jest doprawić mniejszą ilością przypraw, bo "musi się przegryźć", najlepiej przez jakieś 2godz. w lodówce. Wytrzymajcie ;)




Smacznego! 




---> KLIKNIJ po inne parujące przepisy na zdrowe święta





5 komentarzy:

Dziękuję Ci za odwiedziny. Jeśli jesteś "Anonimowy/a", proszę podpisz się np. nickiem a będzie mi miło :) Zapraszam ponownie i życzę smacznego!