20 stycznia 2012

I krewety i ryżowy gotowane na parze

   Bo kurczak wyszedł a jedyne co mi się spodobało po otwarciu zamrażarki to resztka krewetek koktajlowych. Fakt,mrożonek u nas dostatek:efekt nieprzejedzenia świątecznych smakołyków.Mimo to,nic poza krewetami mnie nie skusiło.Tym bardziej,że musiało być to coś lekkiego.Potem pogrzebałam w szafce,gdzie trzymam przyprawy a dalej,dalej makarony i wygrzebałam resztkę ryżowego. W sumie to owe dwa składniki należą do preferowanych przez mojego brata i chyba dlatego również i tutaj musiałam raczyć się resztkami,ale wystarczyło :)








       KREWETKI Z MAKARONEM RYŻOWYM GOTOWANE NA PARZE

  • Makaron ryżowy- ok.50g,ok.1/4 opakowania
  • Krewetki koktajlowe- 8-100g
  • Przyprawa "Pesto" z peperonccino Kotanyi (w proszku)- 2 łyżki
  • Sos sojowy-2łyżki + 1łyżka
  • Cytryna- 3/4
  • Świeża bazylia- 5 posiekanych listków

        Krewetki rozmrażamy.W tym czasie robimy marynatę z łyżki sosu sojowego,przyprawy i z 1/2  cytryny wyciskamy sok.Dobrze mieszamy.Krewetki zostawiamy na ok.1h w marynacie.Makaron wkładamy do miseczki,która jest w zestawie do parowaru jako naczynie do gotowania sosów.Jeśli takiego nie posiadamy to wkładamy w pudełko do przechowywania żywności,które nadaje się do odgrzewania w kuchenkach mikrofalowych.Nalewamy odrobinę wody,tak do 1/3 wysokości makaronu. Pudełko z makaronem wkładamy do najniższego kosza.Do kosza wyżej wykładamy krewetki.Gotujemy 20 min.Makaron odcedzamy i mieszamy dokładnie z resztą sosu sojowego i soku z cytryny.Siekamy bazylię i podajemy.











                                                                                Przepis dodaję do akcji:"TYLKO ZE SPIŻARNI!"

                                                                                         











                                                                                        " Bądź FIT na wiosnę!"

                                                                                      






                                                                                     oraz:" OWOCE MORZA"

                                                                                      








Kaloryczność:
  • Makaron ryżowy:100g=365 kcal
  • Krewetki koktajlowe:100g=55 kcal
  • Sos sojowy ciemny-1 łyżka=3,06 kcal
  • Bazylia świeża:100g=23 kcal,5g(1 średni listek)=1,15 kcal

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję Ci za odwiedziny. Jeśli jesteś "Anonimowy/a", proszę podpisz się np. nickiem a będzie mi miło :) Zapraszam ponownie i życzę smacznego!