KREWETKI Z MAKARONEM RYŻOWYM GOTOWANE NA PARZE
- Makaron ryżowy- ok.50g,ok.1/4 opakowania
- Krewetki koktajlowe- 8-100g
- Przyprawa "Pesto" z peperonccino Kotanyi (w proszku)- 2 łyżki
- Sos sojowy-2łyżki + 1łyżka
- Cytryna- 3/4
- Świeża bazylia- 5 posiekanych listków
Krewetki rozmrażamy.W tym czasie robimy marynatę z łyżki sosu sojowego,przyprawy i z 1/2 cytryny wyciskamy sok.Dobrze mieszamy.Krewetki zostawiamy na ok.1h w marynacie.Makaron wkładamy do miseczki,która jest w zestawie do parowaru jako naczynie do gotowania sosów.Jeśli takiego nie posiadamy to wkładamy w pudełko do przechowywania żywności,które nadaje się do odgrzewania w kuchenkach mikrofalowych.Nalewamy odrobinę wody,tak do 1/3 wysokości makaronu. Pudełko z makaronem wkładamy do najniższego kosza.Do kosza wyżej wykładamy krewetki.Gotujemy 20 min.Makaron odcedzamy i mieszamy dokładnie z resztą sosu sojowego i soku z cytryny.Siekamy bazylię i podajemy.
Przepis dodaję do akcji:"TYLKO ZE SPIŻARNI!"
" Bądź FIT na wiosnę!"
oraz:" OWOCE MORZA"
Kaloryczność:
- Makaron ryżowy:100g=365 kcal
- Krewetki koktajlowe:100g=55 kcal
- Sos sojowy ciemny-1 łyżka=3,06 kcal
- Bazylia świeża:100g=23 kcal,5g(1 średni listek)=1,15 kcal
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję Ci za odwiedziny. Jeśli jesteś "Anonimowy/a", proszę podpisz się np. nickiem a będzie mi miło :) Zapraszam ponownie i życzę smacznego!