2 października 2014

Z parowaru dynia piżmowa wypychana indykiem curry




  Dzisiaj na tapecie a raczej na blogu, dynia piżmowa. Jeżeli jeszcze jej nie próbowaliście, to naprawdę Was do tego namawiam. Co prawda nie przyciąga wyglądem, bladą skórą i kompletnym brakiem owalności jak na dynię przystało, ale nadrabia smakiem i aromatem. Po rozkrojeniu pachnie słodkim melonem, upalnym latem po prostu! Sprawdzi się z pewnością jako dodatek do wszelkich deserów, ale również aromatycznych wytrawnych potraw.

   Ten sezon dyniowy zaczęliśmy od dyni piżmowej właśnie. Zerknijcie do poprzedniego wpisu, gdzie znajdziecie przepis na kokosowy bezglutenowy budyń z gotowanej na parze dyni. Teraz pora na coś wytrawnego. Przepis jest niebywale prosty, więc zachęcam do wypróbowania. A i połączenie smaków powinno Was zaciekawić, nic więcej nie zdradzę, nie tym razem...














Z PAROWARU DYNIA PIŻMOWA WYPYCHANA INDYKIEM CURRY

  • Dynia piżmowa- 1 mała
  • Mięso mielone z indyka- 150g
  • Ryż jaśminowy/basmati- 100g/ 1 torebka
  • Pasta curry (żółta,mniej ostra)- 3 łyżeczki
  • Czosnek- 1 ząbek
  • Tymianek świeży
  • Sól morska
  • Kukurydza- 1 ugotowana na parze kolba lub 1/2 puszki
  • Len mielony- 1 łyżka
  • Ser żółty np. Hit
  • Orzeszki ziemne (opcjonalnie)
  • Wiórki kokosowe( opcjonalnie)
  • Oliwa z oliwek- 3 łyżki (opcjonalnie)
  • Cytryna/ limonka- kilka kropli (opcjonalnie)








      Zaczynamy od ugotowania ryżu. Jak zawsze parujemy go w pojemniku zalewając wrzątkiem na ok.2cm powyżej jego poziomu. Tym razem ryż powinien być al'dente, więc parujemy go ok.17min. Po tym czasie go studzimy. Kiedy będzie już zimny mieszamy go z mięsem, kukurydzą, pastą curry, świeżym tymiankiem. Doprawiamy odrobiną soli i dodajemy len mielony. Kiedy masa będzie jednolita odstawiamy ją na ok.10min. do lodówki. W tym czasie zabieramy się za przekrojenie dyni. Robimy to wzdłuż i wydrążamy gniazdo nasienne. W puste miejsca nakładamy farsz. Ser ścieramy na tarce i posypujemy nim po wierzchu przekrojone połówki dyni. Parujemy je ok.30min. Na koniec możemy wg. uznania posypać dynię odrobiną wiórek kokosowych oraz podprażonymi na suchej patelni orzeszkami ziemnymi.




Smacznego!



* Czosnek przeciśnij przez praskę i wg. uznania dodaj go do mięsa lub rozetrzyj go z odrobiną soli,
   kilkoma kroplami cytryny/limonki i wymieszaj z ok.3 łyżkami oliwy z oliwek, by móc nią skropić
   uparowane połówki dyni.





5 komentarzy:

  1. Jak się parzy dynię?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W przepisie nie wspominam nic na temat parzenia dynii, Chyba nie za bardzo rozumiem pytanie... Mogę prosić o sprecyzowanie go? :)

      Usuń
    2. "(...) Ser ścieramy na tarce i posypujemy nim po wierzchu przekrojone połówki dyni. Parujemy je ok.30min. " To może ja nie rozumiem przepisu. Co w takim razie jest parowane przez 30 min?

      Usuń
    3. "Parujemy JE", czyli dwie połówki dyni. Czyli...w parowarze mamy jedną dynię przekrojoną na pół i to ją gotujemy na parze, innymi słowy parujemy :)

      Usuń

Dziękuję Ci za odwiedziny. Jeśli jesteś "Anonimowy/a", proszę podpisz się np. nickiem a będzie mi miło :) Zapraszam ponownie i życzę smacznego!