Jeden z najbardziej znanych i zarazem najprostszych dodatków do obiadu, a konkretnie chyba przeważnie do kotleta- marchewka z groszkiem. Znajdziemy jej zwolenników jak i przeciwników. Ci drudzy z pewnością powiedzą, że Bóg jeden wie, czy problem leży w kwestii połączenia tych dwóch składników ze sobą, czy też może dlatego, że marchewka to marchewka, a groszek to groszek...Może pies zaś pogrzebany jednak jest w kształtach, czy kolorach, a może i wszystko na raz. Tego nie wiem, tym bardziej że mnie osobiście ten problem nie dosięgł. Jednak współczuć będę tym, którzy nie preferują bułki tartej, czy zasmażki, którą często właśnie marchewka z groszkiem zostaje polana. Zbędne, nikomu nie potrzebne dodatkowe kalorie, które wcale nie smakują najlepiej.
Ci którzy decydują się na zabieg dodania zasmażki do marchewki z groszkiem, czy może bułki tartej na maśle, przeważnie dążą po prostu do tego by wzbogacić jej smak. Może nie tylko, może starają się uzyskać bardziej sycący dodatek do dania głównego. Wobec tego szukając alternatywnego rozwiązania, to co tak naprawdę jest zupełnie zbędne i kaloryczne, spróbujmy zastąpić tym co zdrowe. I tak dzisiaj marchewka z groszkiem i cieciorką z parowaru, smakuje wyśmienicie! Spróbujcie tego rozwiązania. Jeśli zaś nie przepadacie za cieciorką, możecie dodać np. soczewicę. Będzie równie smacznie.
MARCHEWKA Z GROSZKIEM I CIECIORKĄ GOTOWANE NA PARZE
- Marchewka z groszkiem(mieszanka)- 200g/2 szklanki
- Cieciorka- 1/2 szklanki
- Czosnek w płatkach
- Sól himalajska
- Pietruszka świeża natka/ lub inne świeże ulubione zioła
- Oliwa z oliwek- 1 łyżka
Cieciorkę namaczamy najlepiej przez noc w zimnej wodzie. Parujemy do miękkości, ja zawsze gotuję ją ok.1godz. do 1 i 20 min., zależy przeważnie od tego jaka cieciorka, z jakiej firmy. Oczywiście parujemy ja w pojemniku do gotowania ryżu, czyli zalewamy ją wrzątkiem na ok. 2-3 cm powyżej jej poziomu. Marchewkę z groszkiem możemy dodać zamrożona, warto jednak uważać, by nie wrzucić jej pod postacią zmrożonej bryły, która mogłaby uszkodzić dno parowaru. Parujemy je 20min. Ugotowane warzywa mieszamy ze sobą. Dodajemy posiekaną pietruszkę, czosnek, doprawiamy sola i na koniec dodajemy oliwę z oliwek.
Smacznego!
faktycznie świetne, np do mięska. Chociaż znając mie wsuwałabym samo :) :p
OdpowiedzUsuńpozdrawiam i zapraszam do mnie :)
w zasadzie jakiś sos i dla mnie mógłby byś to posiłek:)
OdpowiedzUsuńTeż miałam groszek do obiadu..
OdpowiedzUsuńMarchewka z groszkiem to pyszny klasyk, ale w połączeniu z cieciorką jeszcze nie jadłam. Chętnie spróbuję, dzięki! :)
OdpowiedzUsuńNo proszę jak w prosty i zdrowy sposób można urozmaicić zwykłą marchewkę z groszkiem! :) Rewelacja! Jeszcze tylko pęczak lub pieczone ziemniaczki (z rozmarynem! :D) i obiad gotowy
OdpowiedzUsuńpychota:)
OdpowiedzUsuń