25 stycznia 2012

Mintaj w pomidorowym sosie z pary.

   Do zrobienia tej rybki namówił mnie brat,bo jego zdaniem nie mogła tak dłużej leżeć samotnie w zamrażalniku. Zastanawiałam się tylko co będzie dobrym dodatkiem.Wymyślił mi się sos z zalegającej w spiżarni puszki pomidorów. Jeśli chodzi o rybkę to cóż,ja w filetach nie gustuję,bo to taka "pseudoryba" i z wyglądu i w smaku.Takie też miałam wrażenie i tym razem.Całość jednak tworzyła zwartą kompozycję,w sam raz na delikatny posiłek.



    





       FILET Z MINTAJA W POMIDOROWYM SOSIE GOTOWANE NA PARZE

  • Filet z mintaja- 2 mrożone
  • Pomidory w puszce bez skórki- 1/2
  • Bazylia świeża- 5-6 listków
  • Czosnek- 3 ząbki całe
  • Cebula czerwona- 1 plaster
  • Przyprawa Knorr DELIKAT Uniwersalny
  • Sól
  • Pieprz kolorowy świeżo mielony


          Filety rozmrażamy.Posypujemy niewielką ilością Delikatu z obydwu stron. Pomidory z puszki wlewamy do miseczki na sosy lub pojemnika na żywność,który nadaje się do używania w mikrofalówkach.Wsypujemy do tego posiekana bazylię i całe ząbki czosnku oraz pokrojony plaster cebuli.Doprawiamy do smaku sola i pieprzem.Sos ustawiamy w najniższym koszyku,w wyższym zaś ułożone filety.Gotujemy 30min.




                                                                                        Przepis dodaję do akcji:"Bądź FIT na wiosnę!"

                                                                                       



                                                                                             "OWOCE MORZA"
                   
                                                                                            





                                                                                           oraz:"TYLKO ZE SPIŻARNI"

                                                                                          








Kaloryczność:
  • Mintaj filet:100g= 75 kcal, 125g(1 porcja)=93,75 kcal
  • Pomidory z puszki:100g= 23 kcal, 1/2 puszki= 200g = 46 kcal
  • Bazylia świeża:100g= 23 kcal, 5g( 1 średni listek)= 1,15 kcal
  • Cebula czerwona:100g= 33 kcal

1 komentarz:

  1. Jestem zachwycona Twoimi przepisami. Coś wspaniałego. Będę z nich korzystać,ponieważ są proste i dietetyczne.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję Ci za odwiedziny. Jeśli jesteś "Anonimowy/a", proszę podpisz się np. nickiem a będzie mi miło :) Zapraszam ponownie i życzę smacznego!