SAŁATKA Z GOTOWANEGO NA PARZE BROKUŁA POLANA LUBCZYKOWYM DRESSINGIEM
Porcja na 3-4 osoby.
Dressing:
- Oliwa z oliwek- 1/2 filiżanki
- Cytryna- sok ze świeżo wyciśniętej,1 łyżka
- Czosnek- 2 ząbki
- Lubczyk ogrodowy- 1 czubata- 2 łyżki
- Sól- 1/2 łyżeczki
Czosnek wyciskamy,dodajemy sól i ucieramy przez chwilę.Dodajemy sok z cytryny,lubczyk i mieszamy.Wlewamy oliwę i łączymy łączymy wszystko ze sobą,odstawiamy.
Sałatka:
- Brokuł świeży-1 średni
- Fasola biała w puszce-1
- Cebula czerwona- 1/4 średniej
- Jajko- 3-4(w zależności od ilości osób)
Jajka gotujemy na twardo(również można w parowarze). Brokuła dzielimy na różyczki i gotujemy na parze maksymalnie 20min. (ewentualnie w wodzie).Kiedy ostygnie na przemian przekładamy go z odsączoną z zalewy fasolką.Pokrojone na ósemki jajka kładziemy na wierzchu i posypujemy cebulą,której plastry ja kroiłam na czwórki.Polewamy dressingiem.
Przepis dodaję do akcji:" Bądź FIT na wiosnę!"
" TYLKO ZE SPIŻARNI!"
"WARZYWA STRĄCZKOWE"
Kaloryczność:
- Brokuł:100g= 24 kcal
- Fasola biała w puszcze(Carrefour):100g= 80kcal
- Jajko-1 sztuka=95 kcal
- Oliwa z oliwek-1 łyżka= 120 kcal
- Czosnek:100g= 150 kcal
- Lubczyk ogrodowy:100g=
- Cebula czerwona:100g= 33 kcal
Świetny przepis, do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuń