23 stycznia 2012

Podręczny obiad gotowany na parze.

   Podręczny,bo zawsze wszystkie te składniki można znaleźć u mnie w domu.Czasem zdarza się awaria pt.pusta lodówka i jakoś trzeba się wspomóc.Ten pomysł i zestaw akurat zawdzięczam mojej mamie.Chyba od niepamiętnych czasów go nam robi.Ja oczywiście wprowadziłam pewną modyfikację.Mama warzywa gotuje w wodzie,ziemniaki potem rozgniata,a marchewka z groszkiem zawsze z zasmażką,alba bułką tartą.Jajko zaś tradycyjnie sadzone.Ja wszystko ugotowałam na parze,więc witaminki zostały, jajko nie zostało usmażone a w dalszym ciągu jest sadzone :)











GOTOWANE NA PARZE ZIEMNIAKI W MUNDURKACH Z SADZONYM JAJKIEM I GROSZKIEM Z MARCHEWKĄ

  • Ziemniak- 2 średnie,najlepiej młode,albo taka odmiana,która ma cienką skórkę
  • Mieszanka marchewka z groszkiem(mrożonka)-1/2 opakowania
  • Jajko-1
  • Sól gruboziarnista,najlepiej morska
  • Pieprz kolorowy świeżo mielony


         Ziemniaki dokładnie myjemy i w całości wkładamy do parowaru.Obok wsypujemy mieszankę marchewki z groszkiem.Gotujemy 40-45min.Jajko wbijamy delikatnie(żeby nam się nie rozlało żółtko) do małej miseczki.Po 30min.gotowania odkrywamy pokrywkę i sprawdzamy(wkłuwając widelcem,czy ziemniaki są dogotowane-jeszcze nie powinny,bo zostało 10min.)I juz nie zakrywamy pokrywką tylko dostawiamy 2gi kosz a w nim postawioną miseczkę z jajkiem.Zakrywamy pokrywką.Wszystko ma się gotować jeszcze 8-10 min.Wtedy żółtko powinno być płynne.Wykładamy wszystko na talerz,solimy a jajko posypujemy świeżo mielonym pieprzem.




                                                                                  

                             
                                                                                             






                                                                                       


                                                                                          







Kaloryczność:
  • Ziemniaki:100g=80 kcal
  • Marchewka z groszkiem:100g=46 kcal
  • Jajko-1 sztuka-95 kcal

3 komentarze:

  1. Szybki, smaczny, lekki i jeden z ulubionych :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Smaczny na pewno, ale szybki? :( Jajko na parze gotuje się około 18 minut, dlaczego jajko na miękko 40?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szybki pod tym względem, że korzystamy z produktu mrożonego ułatwiając sobie pracę. Jajko gotujemy 10min. Tak wynika z tego co napisałam. Może nie dość jasno. Jeżeli tak, to poprawię :)

      Usuń

Dziękuję Ci za odwiedziny. Jeśli jesteś "Anonimowy/a", proszę podpisz się np. nickiem a będzie mi miło :) Zapraszam ponownie i życzę smacznego!